ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МАСОВНЕ ПРОЦЈЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДИШКЕ

21.06.2021
image

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су данас, 21.06.2021.године, у Градишци Споразум о имплементацији пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје овог града.

Предраговићева је након потписивања рекла да РУГИПП након успјешног завршеног пописа непокретности на пилот подручју у Бањалуци и пописа који је још у току на подручју општине  Лакташи, у сарадњи са Градом Градишка, креће са теренским  пописом непокретности у овом граду.

„Пројекат ће  омогућити Пореској управи Републике Српске да одреди  правичан разрез пореза, власницима  да својом имовином располажу у пуном обиму, а  руководиоцима локалне самоуправе да планирају свој привредни развој“, појаснила је Предраговићева.

Према њеним ријечима власници непокретности у овом процесу неће имати никаквих трошкова, док је  РУГИПП  добио сагласност Министарства финансија да уђе у преговоре за добијење кредита од Свјетске банке којим би се сљедеће године започела прва фаза ка успостављању система масовне процјене вриједности непокретности на територији Републике Српске. 

„Циљ РУГИПП-а је, да када се створе услови, попишу све непокретности у цијелој Републици Српској да би се формирао свеобухватан регистар непокретности који ће бити користан свим привредним и друштвеним субјектима“, поручила је Предраговићева и позвала грађане да сарађују са пописивачима и олакшају им посао.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће теренски попис непокретности почети у градској зони и да ће цијели пројекат обухватити пет катастарских општина - три на подручју града и по једну у Новој Тополи и Горњим Подградцима.

Аџић је навео да је циљ пројекта да буде направљена база, те да се изврши преклапање  података из постојећих регистара и теренског пописа непокретности на подручју града Градишка, што ће бити од вишеструке користи.

Он је похвалио досадашњу сарадњу овог града и РУГИПП-а и захвалио се на помоћи и подршци у бројним пројектима.

Пројекат је потпомогнут  средствима Краљевине Шведске и њиховог донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације у Босни и Херцеговини „ЦИЛАП“ .

Потписивању су присуствовали и в.д.  помоћникa директора за економско – финансијске послове Драган Станковић и в.д. помоћника директора за нормативне послове, европске интеграције и међународне пројекте Јасенко Нединић.